Influenssa­tartunnat ja niiden ehkäisy

Tältä sivustolta löydät tärkeää tietoa influenssasta ja sen mahdollisista seurauksista.

Influenssa on yleinen tauti, jota voi olla vaikea välttää. Kuka tahansa voi sairastua siihen iästä tai terveydentilasta riippumatta. Influenssa voi olla lievä, mutta joillekin meistä myös hyvin vaikea, jopa kuolemaan johtava tauti.

Tarkista, kuulutko influenssan riskiryhmään.

  Influenssan yleinen oire on nopeasti nouseva korkea kuume, mutta tauti oireilee myös muilla tavoin. Influenssa voi aiheuttaa myös jälkitauteja.

  Lue lisää influenssasta.

  Influenssa aiheuttaa joka vuosi huomattavaa tautitaakkaa, mm. sairaalahoitoja ja kuolleisuutta. Influenssarokotuksilla tautitaakkaa voidaan vähentää.

  Lue lisää tautitaakasta.

  • Vältä sairastuneiden henkilöiden tapaamista.
  • Pese kädet säännöllisesti.
  • Rokottautumalla influenssaa vastaan.
  • Vältä silmien, nenän ja suun koskettelua.
  • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.
  • Niistä kertakäyttöiseen nenäliinaan.
  • Pysyttele kotona, jos sinulla on oireita.

  Influenssan leviämiseen voi vaikuttaa itse päivittäisellä toiminnallaan.

  Influenssarokotuksen avulla voimme estää virusta leviämästä.

  Tarkista rokotusajat omalta terveysasemaltasi tai varaa rokotusaika lääkärikeskukseen.

Lähteet:
1. World Health Organization. Fact sheet on seasonal influenza. Saatavilla osoitteesta: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal), viitattu 19.8.2022.
2. Centers for disease control and prevention. Flu Symptoms & Complications. Saatavilla osoitteesta: https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm, viitattu 26.8.2020.
3. Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos. Influenssarokote. Saatavilla osoitteesta: www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote, viitattu 10.2.2021.
4. Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos. Nenäsumutteena annettava influenssarokote lapsille. Saatavilla osoitteesta: www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote/nenasumutteena-annettava-influenssarokote-lapsille, viitattu 10.2.2021.
5. Diaco M et al. Introductory paper: High dose influenza vaccine. Vaccine 2021 Feb 3: S0264-410X(20)31147-6. Online ahead of print. Saatavilla osoitteesta: https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2020.09.005.
6. European Centre for Disease Prevention and Control. Factsheet about seasonal influenza. Saatavilla osoitteesta: https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet, viitattu 29.9.2020.
7. European Centre for Disease Prevention and Control. Personal protective measures (non-pharmaceutical) for reducing the risk of acquiring or transmitting human influenza. Saatavilla osoitteesta: https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/personal-protective-measures, viitattu 29.9.2020.
8. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Käsienpesu ja yskiminen. Saatavilla osoitteesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen, viitattu 26.8.2020.

MAT-FI-2200433-1.0-8/2022