Hygienia, maltti ja rokotukset suojaavat matkailijaa erilaisilta taudeilta.
Mitä odotat matkalta eniten? Uusia elämyksiä ja seikkailuja vai huoletonta lomaa paikalliseen ruoka- ja juomakulttuuriin tutustuen? Olipa suunnitelmissasi reppureissu Kaakkois-Aasiaan, seikkailumatka Etelä-Amerikkaan tai matka ystävien luokse Afrikkaan, kannattaa matkalle valmistautua huolellisesti ja varustautua myös yllätysten varalle. On hyvä tietää, että kaukomailla hygieniataso voi olla hyvin erilainen kuin kotimaassa. Ruoka ja juoma ei välttämättä ole puhdasta ja sillä saattaa olla vaikutuksia terveydentilaan. Turistiripuli on matkailijan yleisin riesa, mutta myös eksoottisemmat taudit voivat tarttua matkalta mukaan.
Tämä sivusto käsittelee lavantautia ja hepatiitti A:ta. Muista matkailijan terveysriskeistä ja rokotuksista voit lukea esimerkiksi Matkailijan oppaasta.
Tartunnan saa yleisimmin ruuasta, juomasta, hanavedestä tai julkisista wc-tiloista.
Lavantauti ja hepatiitti A ovat tauteja, jotka tarttuvat turistiripulin tapaan ruuan ja juoman kautta. Vaikka hyvä hygienia pienentää tartuntariskiä, voi tartuntaa olla vaikea kokonaan estää, koska taudit tarttuvat aivan tavallisten päivärutiinien yhteydessä. Matkailijan kannattaakin huolehtia rokotukset kuntoon ja kerrata turvallisen syömisen ja juomisen ohjeet sivun alaosasta.
Mikä on seuraava matkakohteesi?
Tarkista kartasta, sijaitseeko kohteesi punaisella tai sinisellä alueella. Tällöin saatat hyötyä rokotuksesta, joka suojaa lavantaudilta tai hepatiitti A:lta.
- Lavantauti ja hepatiitti A, riskialueet
- Hepatiitti A, riskialueet
Koskaan ei voi tietää, kenen käsistä tauti tarttuu
Ruoka- ja juomavälitteiset taudit ovat yleinen riesa matkailijoilla. Hyvätasoisessakin hotellissa majoittuva matkailija haluaa usein kokeilla monia eri ravintoloita. Rannalta tai katukeittiöstä tekee mieli ostaa välipaloja, esimerkiksi valmiiksi pilkottuja hedelmiä. Taudinaiheuttajia voi päästä ruokaan sen valmistuksen eri vaiheissa. Juomavesi tai siitä valmistetut jääpalat voivat olla saastuneita. Lavantauti on yleinen maissa, joissa hygieniataso on huono. Osa lavantaudin sairastaneista jää bakteerin oireettomaksi kantajaksi ja voi tietämättään levittää tautia eteenpäin.
Rokotus suojaa lavantaudilta ja hepatiitti A:lta
Matkustatko riskialueille? Voit suojautua lavantaudilta ja hepatiitti A:lta rokottautumalla ennen matkaa. Kysy lisää lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.
Rokotesuoja voi olla tarpeen, koska jopa 95%
matkailijoista ei noudata turvallisen syömisen ja juomisen ohjeita.
Turvallisen syömisen ja juomisen ohjeita matkailijalle
Hepatiitti A:n ja lavantaudin lisäksi matkailijan riesana on muitakin ruuan ja juoman kautta tarttuvia tauteja. Matkailijan kannattaa aina noudattaa näitä ohjeita:
- Pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua ja ruuan käsittelyä sekä aina wc-käynnin jälkeen.
- Käytä alkoholipitoista käsidesiä.
- Juo vain pullovettä tai keitettyä/puhdistettua vettä. Älä juo vettä, jonka alkuperästä et ole varma.
- Pese myös hampaat vain pullovedellä tai keitetyllä/ puhdistetulla vedellä.
- Vältä jääpaloja juomissa.
- Vältä kylminä tai haaleina tarjottuja ruokia, joita ei ole kunnolla kypsennetty.
- Syö vain hedelmiä ja vihanneksia, jotka voi itse pestä tai kuoria.
- Suosi pastöroituja maitotuotteita.
- Vältä katukeittiöitä.
- Muista, että sushin tai kylmänä tarjottavien merenelävien syönti ei ole kaikkialla turvallista.
- Katso tarkkaan, missä uit. Rantojen läheisyydessä saattaa sijaita viemäriputkia.
Tarvitsenko rokotuksia?
Rokotukset ovat hyvän hygienian ja varovaisuuden lisäksi paras keino suojautua infektiotaudeilta matkoilla. Hepatiitti A:ta ja lavantautia vastaan voit suojautua rokottautumalla. Käänny lääkärin tai terveydenhoitajan puoleen.
Lavantauti
Lavantauti on vakava yleisinfektio, jonka aiheuttavat suolistosta verenkiertoon leviävät Salmonella Typhi-bakteerit. Lavantauti tarttuu saastuneen ruuan, juoman, likaisten käsien tai WC-tilojen kautta tai jos taudin kantajat käsittelevät ruokaa. Oireita ovat pitkään jatkuva korkea kuume, päänsärky, uupumus, ruokahaluttomuus ja yleinen huonovointisuus sekä ummetus tai ripuli. Joillekin voi tulla ihottumaa. Oireet alkavat yleensä 1–2 viikon kuluttua tartunnasta. Osa sairastuneista voi saada vakavia komplikaatioita.
Jos sairastut
lavantautiin, tarvitset antibioottihoitoa. Paraneminen kestää yleensä joitakin viikkoja. Ongelmaksi on muodostunut antibiooteille vastustuskykyiset lavantautibakteerit, jotka ovat yleisiä esimerkiksi Intiassa ja muualla Aasiassa. Tällöin hoito voi hankaloitua ja paraneminen pitkittyä.
Hepatiitti A
Hepatiitti A on viruksen aiheuttama äkillinen maksatulehdus. Se tarttuu yleensä saastuneen ruuan ja juoman välityksellä, likaisten käsien tai WC-tilojen kautta – eli samalla tavalla kuin lavantautikin. Se voi tarttua myös läheisessä kanssakäymisessä tautia sairastavan henkilön kanssa. Oireita ovat kuume, tummavirtsaisuus, huonovointisuus ja vatsakipu sekä ihon ja silmien keltaisuus. Oireet alkavat noin 2-4 viikon kuluttua tartunnan jälkeen. Koska hepatiitti A on viruksen aiheuttama, tautiin ei ole hoitoa. Hepatiitti A paranee usein itsestään, mutta toipuminen voi kestää muutamasta viikosta jopa kuukausiin.
Jos sairastut
kuumeiseen tautiin matkalla tai matkan jälkeen, muistathan kertoa lääkärille olleesi hiljattain matkalla.
Varaa aika rokotusneuvontaan ja kysy lisää matkailijan rokotuksista lääkäriltä tai terveydenhoitajalta! Huoletonta matkaa!
Viitteet
- WHO. International travel and Health. 2017.
- Kartta muokattu lähteistä:
- WHO. International travel and Health. 2017.
- Mogasale et al. Lancet Glob Health, 2014;2(10)e570-80.
- WHO. Typhoid Fact sheet. 1/2018. Viitattu 15.3.2023. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/typhoid
- WHO. Hepatitis A Fact sheet. 6/2022. Viitattu 15.3.2023. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-a
- THL. Matkailijan terveysopas. Viitattu 15.3.2023.
- Mattila L, et al. J Travel Med 1995;2(2):77–84
MAT-FI-2200011-1.0-3/2023